Povratak

Perutanje, crvenilo i svrbež kože, masna dlaka, neugodan miris psa | Seboreja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Milan Stupar web


Odgovara:
Milan Stupar, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Imam shi tzua, ženku, starog 13 godina. Prije nekih 5 godina smo je sterilisali i tada smo saznali da je imala nekakav upalni proces i da sterilizacija nije urađena da bi za par mjeseci uginula. U toku njenog života povremeno su se dešavala perutanja kože praćenja češanjem ili periodična pojačana mašćenja dlake, ali smo to na preporuku veterinara rješavali upotrebom rekonazol šampona. Nakon sterilizacije je imala i upalu uha, koja je bila toliko jaka da jedno vrijeme bio poremećen i centar za ravnotežu. Ona se od svega super oporavila. Međutim posle sterilizacije koža joj postaje upaljena, stalno se češe, liže mjesta koja je češu, pojavljuje se i crvenilo na koži, dlaka joj se nenormalno masti, a sve to prati nenormalan neprijatan miris dlake. Pokušali smo je pariti prije sterilizacije, ali nije uspjelo.Pretpostavljaju da je u pitanju neki homonalni disbalans, molim vas da mi kažete šta Vi mislite i kako da rješim neprijatan miris.Šta bih mogla uključiti od lijekova i preparata.Znam da je teško bez pregleda psa, ali možete li dati Vaše mišljenje o ovome. Unaprijed hvala! Sandra

O: Seboreja je naziv za kliničke znakove kod mnogih oboljenja kože koji uzrokuju poremećaje u keratinizaciji tj. orožnjavanju kože. To je stanje u kojem se ljuskice mrtve kože (prhut) skidaju sa kože i dlačnih folikula. Te ljuske mogu biti suhe i prhutaste ili uljaste i masne. Masna seborea nastaje zbog prekomjerne proizvodnje sebuma (loja) lojnih žlijezda. Taj loj je odgovoran za užegao miris psa koji ima masnu seboreju.

Primarna i sekundarna seboreja su dvije različite bolesti.

Kod primarne seboreje je uzrok nepoznat, najčešće je nasljedna. Ova bolest često vidljiva na američkim koker španijelima, engleskim špringer španijelima, zapadnoškotskim bijelim terijerima, basetima, irskim seterima, njemačkim ovčarima, labrador retriverima, kineskim shar-peima i drugim pasminama. Kod primarne seboreje znakovi bolesti vidljivi su pri ulasku životinje u pubertet, oko 1 godine života. Psi zahvaćeni njome mogu imati suhu, perutavu kožu ili masnu, ljuskavu kožu ili pak kombinaciju oba oblika. Ljuskice tj. prhut kod suhe seboreje jednostavno je odignuti od kože, dok se kod masne prhut lijepi za dlaku. Kod masne seboreje dlačni folikuli mogu se začepiti i inficirati, što rezultira folikulitisom (upala folikula dlake). Dijelovi tijela koji su najčešće zahvaćeni seboreom su: koljena, zglobovi, gornji dio vrata prema prsima, uši i glava. Kod masne seboreje često dolazi do ceruminoznog otitisa (upala uha popraćena većom količinom ušne smole). Liječenje: Primarna seboreja je neizlječiva, ali se može držati pod kontrolom simptomatskom terapijom koja je usmjerena na suzbijanje stvaranja ljuskica pomoću šampona i medicinskih kupki. Izbor šampona i sredstava za ispiranje, te učestalost primjene ovisi o konkretnom problemu tj. obliku bolesti, te bi taj izbor trebao odrediti vaš veterinar.

Sekundarna seboreja se javlja kao posljedica primarnog poremećaja i bolesti u organizmu i na koži. Bolesti koje su često povezane sa seborejom su: demodikoza, šuga, pseća atopija, dermatitis zbog preosjetljivosti na hranu, hipotireoza, hormonski povezane bolesti kože, color mutant alopecija, pemphigus foliaceus i druge... Primarna stanja koja mogu dovesti do nastanka seboreje uključuju: alergije, gljivična oboljenja kože, endokrine poremećaje, dijetalne nedostatke, malapsopcijske poremećaje, parazite, autoimune bolesti. Kod sumnje na sekundarnu seboreju moramo provjeriti opće stanje životinje, napraviti krvnu sliku i dermatološki pregled kože.

Primarna seboreja ne bi trebala biti dijagnosticirana dok sekundarna nije isključena. Sekundarnu seboreju liječimo tako da terapiramo primarnu bolest uz blage antiseboroične medicinske kupke.

Infekcije uha učestale su kod pasa sa seborejom. Najsigurnije je pritom redovito provjeravati u kakvom su stanju uši psa. Potrebno je znati pravilno ispirati uši sa preparatom kojim se smanjuje nastanak ušne smole. Preparati se koriste ako uši psa imaju neugodan miris. Simptomi infekcije uključuju potrebu da se uši čiste češće nego inače, pojavljuje se svrbež (pri čemu pas trese glavom, češe uho ili struže glavom odnosno uhom po podu) i/ili neugodan miris. Infekcija uha zahtijeva hitan tretman, obično u trajanju od 2 do 3 tjedna.

Terapija je dugotrajna i ne može dati brze rezultate. Terapija uključuje antibiotike kroz 3-4 tjedna, šamponiranje specijalnim i adekvatnim sredstvima koja sadrže benzyol peroxid, selenium disulfid (kod primarne seboreje), pri čemu šampon treba biti utrljan i ostavljen da djeluje od 10-15 minuta, a tek onda ispran. Takvi tretmani moraju biti učestaliji (barem jednom tjedno). U dogovoru s veterinarom po potrebi se koriste i preparati koji sadrže ureu, propylen glycol, sodium lactate, a uloga im je da "navlače" vodu u donje slojeve kože i koriste se u periodu između kupanja s prethodno navedenim šamponima. Da bi se pokazali znakovi poboljšanja, terapiju je potrebno provoditi i do 2 mjeseca.

Vi morate obavezno otići kod Vašeg veterinara na kompletni klinički pregled, KKS (kompletnu krvnu sliku), dermatološki pregled da bi se utvrdio točan uzrok bolesti Vašeg psa i samo liječenje.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr